Az ősi Kollégium, mely Himnusz íróját poétává tette 

Publikálva: Vissza a többi hírhez

A Magyar Kultúra napja alkalmából szeretnénk megemlékezni arról, milyen jelentős hatással volt Kölcsey Ferenc életére a Debreceni Református Kollégium.

Kölcsey tanulmányait a Debreceni Református Kollégium ősi falai között végezte. Ahogy a Vasárnapi Újság 1860. szeptember 16-án megjelent száma írja: „Ott szerezte meg ismereteinek alapját, az iskola átbuvárolt nagy könyvtárából;”

Valóban a Kollégiumban töltött, közel 15 esztendő alatt számos nyelvnek vált kiváló ismerőjévé, köztük a francia, spanyol és a klasszikus ókori nyelveké is. Itt megszerzett tudás alapját képezte a későbbi munkásságának és a Kollégium szellemisége is egész pályája és élete során útravalóul szolgált.

Révész Imre püspök így fogalmaz Kölcsey és a Kollégium kapcsolatáról: „a Himnuszt nem írhatta volna meg és nem imádkozhatta volna el Kölcsey, ha nem a debreceni Kollégiumban kapta volna a döntő, egész további életét meghatározó ihletet […] amely aztán csekei remeteségében, egy a Szentlélektől megárnyékolt órában feltört, mint egy rég alvó vulkán és tüzét ma is bennünk égeti tovább.„

Képek a facebook oldalunkon! Kattints ide!

Online kutatási rendszerünk 3 napig ingyen kipróbálható!

Köszönöm, most csak böngészek