Online kutathatóak debreceni református halotti anyakönyvek 1800-ig 

Publikálva: Vissza a többi hírhez

Levéltárunk honlapjának online kutatói felületén, regisztrált kutatók számára immár elérhető a debreceni református halotti anyakönyvek indexelt, kereshető változata az 1800. évvel bezárólag.

A debreceni református halotti anyakönyveket csak 1718. június 28-tól kezdve vezették. Korszakunkban nem a lelkészi hivatalban, hanem a Debreceni Református Kollégiumban őrizték, vezetését a Kollégium seniora (a diákság választott elnöke) végezte. Ennek oka, hogy a temetéseken a kollégiumi diákok működtek közre, ahogy ez az anyakönyv borítóját díszítő rajzon is látható. Az anyakönyv részben számadáskönyv volt, legfontosabb adata a befolyt temetési költségekről szólt.  

Kezdetben a többi adat gyakran hiányos, esetleges, hozzávetőleges. Például „Tőkés István lakójának fiacskája”, „külső ember”, „szegény asszony”, „koldus gyermek”, „az utca szolgájának az annya”, „cigány gyermek”, „görög kalmár”, „Tótfalusi Sámuel legénye” stb.. 1737-től tüntetik fel, gyakran kerekítve, a halott életkorát, 1739-től kerül bejegyzésre (általában) a gyermek és a feleség neve, addig csak a férj/apa neve szerepelt (ha szerepelt).

A 18. században nem tüntetik fel a halál időpontját (majd csak 1828-tól), az online adatbázisban a halálozás időpontjára keresve, valójában a temetés dátumát kapjuk meg. A csaknem százezer bejegyzés között nem csak keresni, de böngészni is érdemes, ehhez, egyben visszajelzést várva, sok türelmet és jó szerencsét kívánunk!

Online kutatási rendszerünk 3 napig ingyen kipróbálható!

Köszönöm, most csak böngészek