"Szorultságomban - tág tért adtál"

Vissza a többi kiadványhoz
Szerző: szerk. Szabadi István ; munkatársak Farkas Zsolt, Németh Irén
Kiadó: TtREL
Megjelenés éve: 2012
Megjelenés helye: Debrecen
Közreműködő személyek: szerk. Szabadi István ; munkatársak Farkas Zsolt, Németh Irén
Oldalak száma: 535
Gerinc: fűzött
Magasság: 24 cm
Kiegészítések: Editiones Archivi Districtus Reformatorum Transtibiscani XVI.

Leírás

Mindenhatónk iránti nagy hálaadással és Édesapánk, néhai Balla Árpád iránti kegyelettel ajánljuk ezt az írást. Nagy hálaadással, mert engedte Urunk megérni azt a kort, amelyben újra szólhat az ő igazsága.

Élete legszebb, legjobb éveit keserítették meg, de nem tört össze, mert a lelkiismerete és méltósága tiszta maradt. Rejtett életű, nem önszántából lett azzá. Őt egy politikai rendszer hallgattatta el élete legtermékenyebb időszakában. A rejtettségben és elnyomottságban nem volt egyedül. Alkotók ezrei szenvedték el az egypártrendszer évtizedeiben ugyanezeket a megvonásokat. A cél az volt: elvenni a gondolkodás képességét az alattvalóktól, a néptől, a lelkészektől, s az alattvalókat, lelkészeket, alkotókat megtörni vagy elpusztítani. A stratégia meglehetősen sikeres volt. Sényőn, a "fegyházmegyébe" küldött lelkészek többször találkoztak. Híreket cseréltek, lelket öntöttek egymásba. Bizalmas értesüléseket cseréltek ki. Próbáltak jövőt olvasni a hazai és külföldi politika friss mozzanataiból, keringő hírekből, pletykákból.

Szüleinktől kaptuk a legtöbbet, illik viszonozni, ez az épp lelkiismeret parancsa. Emlékeink megőrzéséhez szeretnénk hozzájárulni. A múlt nagyszerűségeinek, áldozatvállalásainak örömeinek felmutatásával a jelennek szeretnénk üzenni ebben az eltárgyiasodott világban. 

Balla Árpád gyermekei